Het geheim van gevoelens los te laten?

Gepubliceerd door Bianka Muller op

Ken je dat? Je voelt emoties zoals verdriet en eigenlijk is dat niet leuk, je wil die alleen maar wegdoen of negeren.  We gaan dan namelijk vaak vecht-,vlucht-, ontken of verstijfgedrag vertonen.

Gevolg? Het blijft toch aanwezig, onbewust en het komt later terug en wordt sterker.

Naast mijn yoga training volg ik ook geregeld mindfulness en meditatie oefeningen. Vanochtend een mindfulness oefening over emoties gebaseerd op het gedicht van Rumi “De Herberg”  gedaan.

Ik lees niet vaak gedichten lezen maar dit gedicht heeft mij geraakt. Dit gedicht is wel anders. Rumi legt in De Herberg zo mooi uit wat wel werkt.

Daarom deel ik hem graag met je.

De Herberg – Rumi 

Mens-zijn is een herberg

Elke ochtend verschijnt er een nieuwe gast

Een vreugde, een depressie, een gemenerik, een flits van inzicht komt

Als een onverwachte bezoeker

Verwelkom ze allemaal en onthaal ze gastvrij!

Zelfs als het een hoop zorgen zijn

Die op gewelddadige wijze al het meubilair in je huis slopen

Behandel dan nog steeds elke gast met respect.

Hij ruimt misschien wel bij je op

Voor een nieuwe verrukking

De sombere gedachte, de schaamte, het venijn

Ontmoet ze met een glimlach bij de deur

En vraag of ze binnen willen komen

Wees dankbaar voor wie er komt

Want ieder van hen is gestuurd

Als een gids uit het onbekende.

Allemaal loslaten?

Wij kunnen gevoelens niet zomaar loslaten. Voordat een emotie of gevoel verdwijnt moet het eerst tijd krijgen en worden verwerkt.  Het mooie is: eenmaal verwerkt laat het jou los!

Verwelkom en wees gastvrij

Wat wij kunnen doen, is het gevoel te  omhelzen en te verwelkomen. Het er laten zijn, voelen en de ruimte geven tot het op eigen tempo (!)het podium weer verlaat.

Meditatie, yoga, mindfulness bij gevoelens

Het betekent wel: het voor jezelf erkennen van de aanwezigheid van het gevoel, het accepteren ervan en het de ruimte geven. Nu klinkt dit best lastig, maar er is toch een zeer eenvoudige manier om dit allemaal te doen: namelijk door het waarnemen van je gevoelens, zoals je dat bij de yoga, mindfulness en meditatie doet. Daarom zijn dit ook zo prachtige, krachtige tools bij het verwerken van verdriet, pijn en andere emoties. Zoals bij mij vanochtend het plotseling opkomt: ” Ik wil het niet!” zegt een stem. Maar het er laten zijn, voelen, maakt weer ruimte in mijn lichaam en hoofd.

Gevoelens verdwijnen veel sneller dan je denkt

Als het je lukt om als waarnemer je gevoelens de ruimte te geven, en er naar te kijken alsof het gasten zijn – van wie je weet dat ze na hun komst, ook altijd weer zullen vertrekken – verdwijnen ze veel sneller dan je verwacht. Dus wil je er snel vanaf; omarm ze dan. Wees mild voor ze(niet oordelen), en zie ze gaan.

Aanvullende tips bij (heftige) gevoelens

Wees lief voor jezelf

Stel jezelf nu de vraag: ‘Waar heb ik nu behoefte aan? Wat zou me nu helpen?’ Zorg extra goed voor jezelf in dagen dat je het moeilijk hebt. En door de dag heen geef je je gevoel permissie er te zijn. Dat gaat veel makkelijker als je regelmatig yoga volgt. In beweging blijven en buiten in de natuur wandelen helpt er ook bij.

Doe een ademoefening

Ga op een comfortabel manier zitten en observeer het gevoel. Adem daarna toe en er doorheen. Blaas bij iedere uitademing uit “wat je niet mee nodig hebt”.

Doe de boom-sta zo stevig als een boom

Als je uit balans bent, voel je je waarschijnlijk behoorlijk onzeker. Deze oefening helpt om je evenwicht te verbeteren en heet heel symbolisch de Boomhouding. Je oefent namelijk om zo stevig te staan als een boom. Maar net als een boom sta je niet doodstil; wiebel gerust wat heen en weer om de juiste balans te vinden.

Werk met positieve affirmaties

Door een affirmatie te bepalen kun je je gedachten sturen en zo een kracht ontwikkelen die jou steunt.

Categorieën: Yoga & Pilates

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *