Yoga versus Fitness - Passie voor Yoga

Yoga versus Fitness

Gepubliceerd door Bianka Muller op

Wat is het verschil tussen yoga en fitness?

Ik heb mijn buren op de koffie uitgenodigd en uiteraard komt in loop van de tijd het onderwerp yoga op. Mijn buurvrouw van rond de 70 jaar gaat naar de gym en dat vindt zij prima. Hoezo zou ik yoga willen doen? Bij allebei yoga en fitness wordt de lichaam in verschillenden houdingen geplaatst om te stretchen en te versterken. “Wat maakt nu het verschil echt uit? Wat is yoga?” vraagt zij aan mij. Yoga is gebaseerd op een oude Indiase filosofie die fysieke houdingen met de ademhaling verbind, mentale en spirituele aspecten geïntegreerd om de gezondheid te verbeteren. De Yoga Soetras geven ook antwoord op deze vraag: Yoga is het vermogen om ons gedachten stil te leggen of op afstand te houden en te verbinden met de ruimte achter de gedachten.

Fitness is de conditie om lichamelijk fit en gezond te zijn. Het is gericht op opbouwen van een mooi lichaam (doel!) met spieren door continue bewegingen, inspanning en zweten met het doel de hartslag omhoog te krijgen. Voorbeelden zijn fietsen, spinning, hardlopen, voetbal, zwemmen, etc. Zich herhalende bewegingen zorgen voor verzuring van de spieren met spierpijn en vermoeidheid als gevolg. Ja, zo heb ik dat ook ervaren! Tijdens een spinning les ga je zelf door de motiverende opmerking van de trainer in het zweet werken om dan lekker moe en buiten adem uit het class lokaal te lopen.

Yoga daarentegen is gericht op zachte bewegingen, bewuste ademhaling, uitgevoerd met mentale concentratie en rust. Het maakt je flexibeler, sterker en verhoogd het uithoudingsvermogen en de balans. Belangrijk uitkomst is verder dat het zelfbewuster maakt, de energie niveau verbeterd en met meer rust en welzijn je werk kunt doen. Waarbij het lichaam een instrument is en geen doel!

Persoonlijk ga ik graag yoga en sporten combineren want voor mij complementeert het elkaar.

Wat is jouw ervaring met yoga en fitness/sport?

Categorieën: Yoga & Pilates